Eurooppalaisen puolustusteollisuuden aika on nyt

Euroopan Unionille on syntynyt kiireellinen tarve investoida omaan puolustusvälineteollisuuteensa. Tämä tarve korostuu erityisesti Yhdysvaltojen viime lauantaina Ukrainalle myöntämän 60 miljardin dollarin tukipaketin valossa, joka saattaa olla viimeinen merkittävä tukipaketti Ukrainalle Yhdysvalloilta pitkään aikaan. Asian lähempi tarkastelu nostaa esiin EU:n riippuvuuden ulkopuolisista puolustusresursseista ja korostaa tarvetta vahvistaa Euroopan omaa puolustuskykyä.

Yhdysvaltojen antama tukipaketti Ukrainalle, joka koostuu aseista, taloudellisesta avusta ja teknisestä avusta, heijastaa Yhdysvaltojen sitoutumista Ukrainan puolustuksen tukemisessa venäläisiä aggressioita vastaan. Kuitenkin, on tärkeää huomioida, että tämä saattaa olla viimeinen suuri tukipaketti, jonka Yhdysvallat myöntää pitkään aikaan. Yhdysvaltojen sisä- ja ulkopolitiikan pinnalla värähtelee lukuisia viitteitä siirtymisestä kohti vähemmän interventionistista lähestymistapaa ja keskittymistä enemmän kotimaan asioihin. Se voi johtaa vähentyneeseen ulkoiseen tukipolitiikkaan. Tämä asettaa Euroopan etulinjaan oman puolustusteollisuutensa ja eurooppalaisen puolustuksen vahvistamisessa.

Tämän muutoksen valossa Euroopan on tunnistettava tarve vahvistaa omia puolustusresurssejaan ja investoida omaan puolustusvälineteollisuuteensa. On tunnistettava, että emme voi enää luottaa yksinomaan Yhdysvaltojen tukeen turvallisuuskysymyksissä. Tämä ei tarkoita, että Euroopan tulisi täysin eristäytyä transatlanttisesta yhteistyöstä, mutta se korostaa tarvetta rakentaa omavaraisuutta ja autonomiaa puolustuskysymyksissä. Yhdysvaltojen mahdollinen vähentynyt tukipolitiikka voi jättää Euroopan haavoittuvaiseksi turvallisuuskysymyksissä, jos se ei kykene omasta takaa vastaamaan omiin puolustustarpeisiinsa. Euroopan Unionin on kyettävä vastaamaan omiin turvallisuushaasteisiinsa ja oltava valmiina toimimaan itsenäisesti tarvittaessa.

Ylen artikkelit, jotka raportoivat Yhdysvaltojen tukipaketista Ukrainalle (https://yle.fi/a/74-20084767) ja eurooppalaisten päättäjien reaktioista tähän (https://yle.fi/a/74-20084766), korostavat EU:n tarvetta omavaraisuuteen puolustuskysymyksissä. Euroopan on kyettävä luomaan strategista autonomiaa ja varmistamaan, että se voi vastata tehokkaasti turvallisuushaasteisiin ilman merkittävää riippuvuutta ulkopuolisesta tuesta. Yhdessä artikkeleista sotatieteen tohtori Ilmari Kähkö loistavasti analysoi myös sen kylmän tosiasian, että Ukrainan sotaa ei välttämättä tällä tukipaketilla vielä voiteta. Euroopassa olisi tärkeää varustautua myös vaihtoehtoon, missä meistä tulee Ukrainan pääasiallinen tuenantaja. Nykymenolla se ei onnistu, mutta onneksi Brysselin kabineteissa ollaan jo heräämässä tähän todellisuuteen.

Investoimalla omaan puolustusvälineteollisuuteensa EU voi parantaa omaa turvallisuuttaan, edistäen taloudellista kehitystään ja alan innovaatioita samalla vahvistaen asemaansa globaalina toimijana. Tehokkaiksi kehitetyt puolustusteknologiat voivat tarjota kilpailukykyistä etua maailmanmarkkinoilla ja luoda työpaikkoja sekä vauhdittaa talouskasvua Euroopassa.

Lisäksi Euroopan omaan puolustusvälineteollisuuteen panostaminen vahvistaa EU:n strategista autonomiaa ja kykyä toimia globaalina toimijana. Se vähentää riippuvuutta ulkopuolisista puolustusresursseista ja antaa enemmän valtaa Euroopalle oman kohtalonsa hallinnassa.

Euroopan Unionin on siis kiireellisesti investoitava omaan puolustusvälineteollisuuteensa, jotta se voi säilyttää strategisen autonomiansa ja vastata tehokkaasti nykyisiin ja tuleviin turvallisuushaasteisiin. Yhdysvaltojen mahdollisesti viimeinen tukipaketti Ukrainalle toimii muistutuksena siitä, että Eurooppa ei voi enää nojata yksinomaan ulkopuoliseen tukeen vaan sen on aika ottaa vastuu omasta turvallisuudestaan ja vahvistaa omaa puolustuskykyään. Herätys todellisuuteen voi olla raju, mutta se pitää sisällään mahdollisuuksia niin taloudessa, kuin eurooppalaisen identiteetin vahvistamisessa.

One thought on “Eurooppalaisen puolustusteollisuuden aika on nyt

  1. Hannu Kulju says:

    Moi Markku, hyvää tekstiä.
    Mitkä olisivat teknologiset keihäänkärkialueet? Suomessa hyviä teknologia-aihioita, joilla menestysmahdollisuudet. Yleensä nuo teknologiat edellyttävät integrointia laajempiin kokonaisuuksiin, jolloin tarvitaan kumppanuuksia isojen asetoimittajien kanssa. Loppuasiakas ostaa järjstelmiä, ei osakokonaisuuksia. Tunnen kohtuullisesti täällä Lähi-idässä erilaisia militarytuotteiden ostokäytäntöjä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *