Suomalaiset yrittäjät ovat yhteiskuntamme tukipilareita – Miten he voisivat hyötyä EU:sta?

Julkaistu Hämeen Sanomissa 3.5.24 yhteiskirjoituksena Miia Antin, varapuheenjohtaja, Hätilän Kokoomus, kanssa

Suomalaiset yrittäjät ovat kansantaloutemme selkäranka ja talouskasvumme moottori. Mutta kuinka he voivat hyödyntää EU:n tarjoamia tukirahoja kasvaakseen ja menestyäkseen? EU:ssa on lukuisia rahoitusvälineitä, kuten Horisontti Eurooppa ja EAKR, jotka tarjoavat rahoitusta innovaatioihin, tutkimukseen, kehitykseen ja yritystoiminnan tukemiseen. Suomea edustava MEP voi parhaimmillaan toimia siltana suomalaisten yrittäjien ja EU:n tukirahojen välillä, mutta suurimpia ongelmia on ne valtavat määrät tukirahaa, jota Suomessa jätetään hakematta.

Euroopan Unionin tarjoamat yritystukirahat ovat kuin aarrearkku odottamassa löytäjäänsä. Suomi hyötyisi merkittävästi näiden varojen paremmasta hyödyntämisestä. Vaikka EU tarjoaa mittavia rahoitusmahdollisuuksia yrityksille erilaisiin kehitys- ja kasvuhankkeisiin, moni suomalainen yritys saattaa olla tietämätön tai epäröivä näiden varojen hakemisessa. Miksi näin on ja mitä voisimme tehdä muuttaaksemme tilannetta?

Olisi tärkeää ymmärtää, että EU:n tarjoamat yritystukirahat eivät ole pelkkää byrokratiaa ja hankalia hakuprosesseja. Ne ovat käytännön työkaluja, joilla pyritään tukemaan innovaatioita, kestävää kehitystä, työllisyyttä ja talouskasvua. Esimerkiksi alussa mainitsemani Horisontti Eurooppa -ohjelma tarjoaa merkittävää rahoitusta tutkimus- ja innovaatiotoimintaan, kun taas Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR) tukee alueellista kehitystä ja kilpailukyvyn vahvistamista.

Suomalaisyritysten on siis tärkeää tiedostaa, että näitä varoja on saatavilla monenlaisiin hankkeisiin, oli kyse sitten uuden teknologian kehittämisestä, kansainvälistymisestä tai vaikkapa ympäristöystävällisten ratkaisujen edistämisestä. EU:n rahoitusohjelmiin osallistuminen voi tarjota yrityksille mahdollisuuden kasvattaa kilpailukykyään ja laajentaa toimintaansa.

Tässä tiedon ja neuvonnan merkitys korostuu. Monet suomalaiset yritykset saattavat olla tietämättömiä siitä, miten ja mistä näitä tukia voi hakea. Tarvitsemme sekä julkisen sektorin että erilaisten neuvontapalveluiden panostusta tiedon jakamiseen ja hakuprosessien helpottamiseen. Selkeä ja helppokäyttöinen ohjeistus sekä asiantunteva tukiverkosto madaltavat kynnystä lähteä hakemaan EU:n tarjoamia varoja.

Valtion on ymmärrettävä, että EU:n rahoitustukien parempi hyödyntäminen ei ole vain yksittäisten yritysten etu, vaan se voi myös edistää koko Suomen talouden kehitystä ja kasvua. Kun yritykset investoivat innovaatioihin, osaamiseen ja kestävään kehitykseen, se heijastuu positiivisesti koko yhteiskuntaan luoden työpaikkoja, lisäarvoa ja kestävää kasvua.

Joten, mitä voimme tehdä? Ensinnäkin, meidän on lisättävä kansallista tietoisuutta EU:n tarjoamista yritystukirahoista ja niiden mahdollisuuksista. Toisekseen, meidän on panostettava neuvontaan ja ohjeistukseen helpottaaksemme hakuprosesseja. Ja lopuksi, meidän on ymmärrettävä, että nämä investoinnit eivät ole pelkästään yritysten etu, vaan ne voivat olla avain talouden nousuun ja kestävään kehitykseen koko Suomessa. Yritykset luovat yhteiskunnalle mahdollisuuksien rakennuspohjan, mille kohoaa lisää pysyviä työpaikkoja. 

Kun hyödynnämme EU:n tarjoamia resursseja täysimääräisesti, voimme avata oven uusille innovaatioille ja vauhdittaa taloutemme kasvua. Nyt on aika tarttua tähän tilaisuuteen. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *