Tuhat miljardia

Miten Suomi maksimoi oman osuutensa? 1000 miljardia – uskomaton summa, jonka EU on budjetoinut European Green Deal:iin seuraavien 10 vuoden aikana. Jos hoidamme tämän asian kunnolla, se mahdollistaa vihreän loikan puhtaampaan energiaan. Ja mikä vielä tärkeämpää, se tuo kaivattuja investointeja ja luo hyväpalkkaisia työpaikkoja Suomeen.

Onnistumisen mallin voi monistaa

Otan esimerkin perheyrityksemme historiasta. Reka -yhtiöistä ehdottomasti suurin oli Reka Kaapeli, joka on valmistanut kaapelia Hyvinkäällä, Riihimäellä ja Keuruulla jo 63 vuoden ajan. 2000-luvun alussa yhtiö oli paikallinen toimija ja yrityksen menestys oli kiinni infra- ja muista investoinneista. Tämä toi pilviä myös yrityksen tulevaisuuden näkymiin.

Pohjois-Amerikassa opintomatkoilla huomasimme alkavan trendin tuulivoimaloista – jo kauan ennen kuin ne rantautuivat Suomeen. Samalla huomasimme, että tuulivoimalat vaativat erityisominaisuuksia kaapeleilta. Kun tuulee – sähköä pitää siirtää siinä hetkessä enemmän. Tyynellä taas on hiljaisempaa. Tämä asettaa omia erityisvaatimuksia voimaloiden sähköistyksessä käytetyille kaapeleille.

Haistoimme markkinoiden tuulen, panostimme tuotekehitykseen ja näin olimme valmiita 2010-luvulta alkaneeseen tuulivoimaloiden boomiin jo alkuvaiheessa. Tämä omalta osaltaan siivitti Reka Kaapelin kasvu-uralle. Paikallisesta toimijasta muotoutui suuri alueellinen toimija. 

Investointi tuotantokapasiteettiin ja uudelle markkinalle oikeaan aikaan luodut tuotteet loivat pohjan yrityksen menestykselle. Se merkitsi myös pysyviä ja hyväpalkkaisia työpaikkoja. 

Likevaihto kasvoi 40 miljoonasta 200 miljoonaan vuodessa. Samalla perheyrityksen hartiat tulivat vastaan – osaaminen uuden energian ratkaisuissa kiinnosti maailmanluokan isoja toimijoita. 2023 Reka Kaapeli sai uuden isännän ja perinnön jatkajan 8 miljardin liikevaihdon ranskalaisesta Nexansista. Investoinnit jatkuvat Riihimäellä ja yrityksen tulevaisuus sekä työpaikat on turvattu vuosikymmeniksi.

European Green Deal voi olla Suomelle sama kuin Nexans Reka Kaapelille

1000 mliljardia on tavattoman suuri summa. Se on Suomen valtion liki 15 vuoden budjetti. Green Deal on Suomelle mahdollisuus. Suomi on edelleen nettomaksaja EU:ssa. Näin ei ole pakko olla. Se on kiinni Suomesta itsestään.

Hyvillä hankkeilla, innovaatioilla ja tuotekehityksellä saamme oman siivumme ja enemmänkin tuosta isosta eurooppalaisesta vihreästä kakusta. Se von kiinni suomalaisista toimijoista, mutta myös suomalaisista viestinviejistä Brysselissä. 

Suomi polttaa edelleen puuta energiaksi mm. Helen Helsingissä käyttää sitä merkittävästi. Korvaamalla tämän uusilla puhtailla tuotantoteknologioilla, turvaamme metsiämme hiilinieluiksi tai jalostamme puun fiksummin kuin sen polttaisimme.

Green Deal on mahdollisuus Brysselin hopeareunaisella tarjottimella. Katsommeko ohitse vai tartummeko tilaisuuteemme se on meistä kiinni. Green Deal voi olla Suomelle samanlainen selkänoja kuin ranskalainen Nexans oli Reka Kaapelille. Mutta se vaatii meiltä innovaatioita, näkemysta ja osaamista. Muuten Euroopasta saatava raha lämmittää vain hetken kuin hetkellinen lämmityskeino pakkasella. Tuulivoiman lisäksi uusia puhtaita energiamuotoja nousee koko ajan – vetytalous, pienydinvoima ja muut uudet tuotantotavat tarjoavat mahdollisuuksia.  

Kuinka European Grean Deal määritellään, säädetään, budjetoidaan – se vaikuttaa mahdollisuuksimme saada oma osamme tuhannesta miljardista. Sillä on väliä, kuka Suomen etuja ajaa Brysselissä.

Markku Rentto on neljännen polven perheyrittäjä, Kauppatieteiden Maisteri, kahden aikuisen lapsen isä ja tuore isoisä. Markku asuu Helsingissä, on syntynyt Hyvinkäällä, perheyrityksen juuret ovat Pohjois-Pirkanmaalla ja perheyritys jatkaa teollista toimintaansa Turun kupeessa, Aurassa. Markku on ehdolla EU-vaaleissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *