Markku Markkula, EU:n alueiden komitean varapuheenjohtaja ja Markku Rentto, perheyrittäjä

Turvallisuus, hyvinvointi ja ilmasto ovat osa EU:n kilpailukyky- ja teollisuuspolitiikkaa

Teollisuuspolitiikka ja yritysten rooli ovat nousemassa EU:ssa yhä merkittävämpään rooliin. Näin väittää kansainväliset markkinat omien yritystensä kautta tunteva Markku Rentto, Reka Oy:n pääomistaja. Miksi näin, kun kansalaisten ja median kiinnostuksen kohteena on ennen kaikkea turvallisuus?

EU:n ytimessä kaupunkeja ja alueita edustava Markku Markkula vastaa viime viikkojen kokemuksiinsa vedoten. ”EU tarvitsee innovatiivisia uudistuksia, muuten EU:n talous ei Ukraina-tarpeissa ja kansalaisten paineissa kestä. Ilmastonmuutoksen torjunnassa elämme vasta heräämisvaihetta.”

Markkula laatii osana EU:n virallista hallintoa toimivan alueiden komitean lausuntoa EU:n tulevasta ilmastopolitiikasta sekä kunta- ja aluetason osuudesta sen toteuttamisessa. ”Olemme alueiden komiteana laatineet viimeksi kuluneiden viiden vuoden aikana lähes sata EU:n ilmastopolitiikan ja siihen kytkeytyvien tutkimus-, innovaatio- ja yritysaiheiden lausuntoa ja käyneet näitä koskevia tuhansia neuvotteluja.

Näiden linjauksia yhdistäen sekä ennakoiden teknologian ja yritystoiminnan kehitystä luomme nyt systeemisen transformaation tiekartan, jossa korostamme paikallis- ja aluetason keskeistä merkitystä. Tarvittavia muutoksia on mahdotonta saada aikaan ilman kansalaisia lähinnä olevan hallintotason aktivointia.”

– EHDOKKAAN VIDEOT – KOLUMNI JATKUU VIDEOIDEN JÄLKEEN –

Konkretiaa tuovat EU:n ilmastomission eli hiilineutraaliuden saavuttamiseen jo vuonna 2030 tähtäävät 100 edelläkävijäkaupunkia. EU:n ilmastomission hallinto laski näiden sadan kaupungin suunnitelmia analysoiden, että ne tarvitsevat uusia investointeja noin 650 miljardin euron arvosta. Tästä 80 prosenttia on oltava yksityistä rahoitusta, siis teollisuuden, muiden yritysten ja kansalaisten investointirahoitusta. 

”Nyt tuomme tärkeitä elementtejä syksyllä nimettävän uuden komission työohjelmaan. Systeemisen transformaation tarve osoittaa, että ilmastotoimet ovat myös teollisuus-, turvallisuus- ja hyvinvointitoimia”, Markkula toteaa viitaten useaan Brysselissä toukokuussa pidettyyn konferenssiin ja työpajaan, joissa hän oli puhujana.

Teollisuuden läpikotaisin tunteva Markku Rentto syventää tätä ”Edelläkävijäyritykset yhdistävät bisnesintressit näihin mahdollisuuksiin. Esimerkiksi Reka Kaapeli oli maailman ensimmäinen hiilineutraali kaapelinvalmistaja. Tämä loi selkeätä kilpailuetua yritykselle. Logistiikka ja bisnesympäristö muuttuvat nyt nopeasti ja oman lisänsä tähän tuovat huoltovarmuustarpeet. Vihreä siirtymä onkin ennen kaikkea energiapolitiikkaa sekä uusia tuotteita ja liiketoimintamahdollisuuksia.”

EU:n tavoitteena on panostaa tuhat miljardia euroa seuraavien kymmenen vuoden aikana vihreän siirtymän ytimessä olevaan Green Deal ohjelmaan. Tästä merkittävä osa kohdistuu yksityisten investointien vauhdittamiseksi tarvittaviin julkisiin toimiin.

Rentto pitää ensiarvoisen tärkeänä, että vihreän liiketoiminnan tulee olla myös kannattavaa kaikille osapuolille. Muutoin tarvittavaa yksityistä rahaa hankkeisiin ei tulla saamaan. Hän korostaa Suomen määrätietoista toimintaa EU-tasolla ja kansallista koordinaatiota asetettujen tavoitteiden saavuttamiseksi.

Yritysjohtajien vetämä ilmasto- ja bisnesverkosto Climate Leadership Coalition ja konsulttiyhtiö Boston Consulting Group tekivät runsas vuosi sitten tutkimuksen, jonka mukaan vihreä siirtymä voi tuoda Suomelle jopa sadan miljardin euron vientitulot vuoteen 2035 mennessä. Tutkimus listasi viisi kestävän kasvun aluetta, joilla Suomella on erityiset mahdollisuudet tulla maailman johtavaksi vientimaaksi.

Tutkimuksen mukaan viisi selkeintä vihreän siirtymän menestysaluetta Suomessa ovat dekarbonisaatioteknologia ja -palvelut, kiertotalouden akut ja vihreät metallit, biopohjaiset tuotteet ja materiaalit, vihreää vetyä hyödyntävät ratkaisut sekä nettopositiivinen asuminen. Uudet teknologiaan perustuvat ratkaisut ja yhteiskunnan sähköistyminen ovat aihealue, jossa Suomi voi olla muulle EU:lle tiennäyttäjä, Markku

Rentto painottaa. ”Myös EU:n miljardit ovat ulottuvillamme – suomalaisten oma osaaminen ja aktiivisuus ratkaisevat.”

Markku Markkula, varapuheenjohtaja, EU:n alueiden komitea

Markku Rentto, perheyrittäjä, EU-vaaliehdokas

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *